Calculul de beton necesar pentru construcția unei case
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Calculul de beton necesar pentru construcția unei case

_0000_calcul beton.jpgPentru construcția unei case vei avea nevoie să știi câtă cantitate de beton este necesară în diferite elemente importante din structură, precum sunt stâlpii de rezistență, fundațiile, pardoselile sau plăcile. 

Ca să ne dăm seama de cât beton ai nevoie pentru acestea, trebuie să avem un calculator de beton cu ajutorul căruia vei afla volumul unei turnări continue de beton într-un cofraj. O să te ajuți de câteva dimensiuni cheie ale structurii tale: lungimea (L), lățimea (l) și înălțimea (h). 

Astfel, după înmulțirea celor trei valori, aflăm volumul spațiului delimitat de un cofraj. Totodată, ai în vedere faptul că atunci când cofrajul este armat, volumul betonului este mult mai mic decât cel inițial. 

Câți metri pătrați acoperă un metru cub de beton? 

Un metru cub de beton va putea acoperi mai multe dimensiuni complet diferite ale suprafețelor exprimate în metri pătrați, deoarece depinde în mare măsură de înălțimea fiecărei suprafețe. 

Astfel, dacă avem o structură de 10 cm înălțime, putem acoperi cu un metru cub de beton o suprafață de 10 metri pătrați (care are 10 metri lungime și 1 m lățime). 

Formula utilizată este următoarea: 10 m x 1 m x 0,1 m = 1 metru cub

Plecând de la această formulă de calcul, poți să o modifici conform nevoilor tale să afli câți metri cubi de beton îți trebuie ca să acoperi diferite suprafețe. 

Calculul volumului de beton pentru structurile de rezistență ale fundației

Pentru proiectarea fundației unei case se iau în considerare mai mulți factori, precum: 

  • ce dimensiune va avea clădirea;
  • componentele din structura de rezistență a clădirii;
  • încărcăturile transmise la nivelul fundației;
  • rezultatele studiului geotehnic în privința straturilor componente ale terenului de fundare;
  • adâncimea de îngheț;
  • nivelul apei în sol;
  • orice alți factori externi ce pot influența stabilitatea fundației.

În urma acestor informații, un inginer structurist va fi responsabil de calculele pentru adoptarea sistemului de fundare împreună cu alegerea straturilor de fundare. 

Volumul necesar de beton pentru cofrajele existente se va calcula utilizând aceeași formulă de L x l x h, dar este recomandat să apelezi la un inginer specialist care să supravegheze întreaga lucrare atunci când începi construirea fundației. Fundația este prima și cea mai importantă etapă a structurii de rezistență a viitoarei tale case și trebuie realizată cu cât mai multă grijă și atenție. Alte structuri de rezistență importante sunt stâlpii cilindrici din beton ai căror volum se află prin calculul dintre raza acestora cu înălțimea. După ce ai calculat necesarul de beton, poți comanda beton aici.

cards logo logo