Care sunt diferențele dintre beton, ciment și mortar?
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Care sunt diferențele dintre beton, ciment și mortar?

_0003_beton, ciment si mortar.jpgBetonul, cimentul și mortarul au utilizări diferite, însă dețin multe lucruri în comun și reprezintă elementele cheie în lucrările de construcții. Elementul de legătură dintre cele trei materiale este cimentul. Fără ciment, nu poate fi realizat nici betonul, nici mortarul.  

În continuare, vom vedea care sunt diferențele semnificative dintre aceste trei materiale alese frecvent de către comercianți. 

Cimentul, betonul și mortarul sunt trei materiale diferite. Cimentul este o pulbere fină de legare care nu este folosită singură, mortarul deține în compoziția sa ciment și nisip, iar betonul ciment, nisip și pietriș.

Beton
Betonul este un material de construcție foarte puternic realizat din ciment, apă, nisip și agregate mari, precum pietrișul. Acesta deține un grad de rezistență mai crescut comparativ cu mortarul, și este utilizat în formarea pereților de fundație, plăcilor de beton, teraselor și în formarea altor structuri de zidărie. Cimentul în contact cu apa contribuie la formarea betonului. Dacă raportul dintre apă și ciment este mai mic, betonul devine mai puternic și are o rezistență mai mare și o permeabilitate mai mică. 

Betonul este versatil, iar în primă fază este conceput ca un amestec simplu, uscat, devenind apoi un material flexibil și semi-lichid, capabil să se formeze în orice matriță.  

Ciment
Ce este cimentul? Cimentul este o pulbere fină de legare, o componentă a betonului și a mortarului, utilizat pentru asigurarea structurilor prin legarea blocurilor de construcție. De obicei, este realizat din calcar, argilă, scoici și nisip de siliciu, calcarul fiind ingredientul principal. Cimentul, în contact cu apa, face priză și se întărește. După întărire, își menține rezistența și stabilitatea, chiar și sub apă. 

Cimentul este adesea confundat cu betonul, însă sunt foarte diferite. Cimentul este o componentă esențială a betonului, motiv pentru care este important să îl alegeți pe cel potrivit pentru lucrările dumneavoastră. 

Mortar
Mortarul este compus din cantități potrivite de ciment, nisipuri fine și var, și este folosit ca un material de legare atunci când se construiește împreună cu o cărămidă sau piatră. Comparativ cu betonul, acesta nu este la fel de puternic și nu poate fi folosit ca principal material de construcție. Mai degrabă, este materialul care ține împreună cărămizile, piatra și alte materiale de zidărie. 

Mortarul poate fi amestecat cu ajutorul unei betoniere sau cu o lopată într-o cuvă de amestecare. Atunci când lucrați cu cărămidă și alte unități de zidărie, este important să folosiți tipul de mortar potrivit pentru zidărie, deoarece unele mortare sunt prea dure și devin ușor predispuse crăpării în cazul în care sunt folosite necorespunzător. 

Cimentul, betonul și mortarul prezintă componente diferite, fiecare având o funcție diferită, însă prin alegerea materialului potrivit, construcțiile dumneavoastră vor avea o rezistență îndelungată. 

 

cards logo logo