Centura casei: Tot ce trebuie să știi
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Ce trebuie să știi despre centura casei

centura_casei.jpgÎn acest articol vom vorbi despre elementele zidăriei confinate, un tip de zidărie modern din care fac parte stâlpișorii și centura casei.

În comparație cu clădirile mai vechi, unde zidăria era compusă exclusiv din cărămidă și mortar, în construcțiile noi s-au adăugat elemente adiționale din beton armat menite să ofere o rezistență și mai mare împotriva solicitărilor de întindere și compresiune, des întâlnite în timpul fenomenelor seismice.

Pereții ridicați din zidărie simplă au un risc mult mai ridicat să producă o rupere casantă, adică să se rupă brusc și violent în timpul unui cutremur care testează puterea de întindere a acestora. Din acest motiv, pentru construcția clădirilor moderne s-a optat pentru încadrarea pereților în elemente din beton armat care să crească rezistența totală a structurii.

Astfel, din componența structurii de rezistență a unei construcții fac parte stâlpișorii (amplasați vertical) și centura casei (amplasată orizontal). Acestea sunt elementele exterioare realizate din beton armat ale pereților structurali din cărămidă.

Rolul stâlpișorilor: 

  • întăresc colțurile și intersecțiile pereților;
  • asigură legătura dintre pereți și fundație. 

Rolul centurii casei: 

  • delimitează nivelurile clădirii;
  • preia și distribuie în pereți forțele acumulate în timpul unui fenomen seismic;
  • minimizează impactul unui cutremur;
  • oferă construcției un comportament unitar.

De asemenea, un lucru important de știut despre cofrarea centurii casei, cât și despre restul elementelor de zidărie confinată îl reprezintă faptul că se realizează cu ajutorul panourilor de cofraj care acoperă fețele libere delimitate de pereții zidiți. Vezi mai multe detalii despre tipurile de cofraj.

cards logo logo