Cum se armează fundația?
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Construirea fundației, pasul 5: armarea

armare.jpg

Acum că ai terminat cu cofrarea, poți începe următoarea etapă, armarea fundației. 

Armarea este un pas necesar pentru rezistența structurii, deoarece asigură un strat de beton împrăștiat consistent și o rigiditate crescută a lucrării. Aceasta se face cu ajutorul unor bare de oțel, fie netede, fie cu profile.

Armătura fundației unei case poate fi de două tipuri: 

  • de rezistență (destinată preluării eforturilor încărcărilor verticale și orizontale, realizată prin calcul de către un proiectant);
  • constructivă (pentru solicitări neevidențiate precum contracția betonului sau variațiile de temperatură, realizată fără calculul unui proiectant).

Proiectantul este responsabil de stabilirea tipului, dimensiunilor și poziționării armăturilor, iar orice schimbare propusă trebuie acceptată în scris de către proiectant. 

Înainte de turnarea betonului este important să verifici condiția barelor pentru armare, dacă sunt adecvate pentru construcție și nu prezintă urme de rugină pe suprafață, alte materiale sau defecte care pot afecta aderența. În cazul în care armătura trebuie curățată, acest lucru se va face înainte de montare, cu grijă, să nu depășească reducerea secțiunii sub deviația permisă de standardul de produs. 

Ca să se asigure grosimea minimă a stratului de beton ce acoperă armătura, se montează distanțieri. Aceștia pot fi de două feluri: 

  • din plastic, și pot fi achiziționați din comerț;
  • din prisme de mortar de ciment, cu mustăți de sârmă care se leagă de armătură.

Acum ești mai aproape de următorul pas: pregătirea turnării betonului.

cards logo logo