Ghid complet pentru prepararea turnării betonului
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Construirea fundației, pasul 6: pregătirea turnării betonului

pregatire beton.jpg

Pentru fundația casei urmează să turnăm betonul, însă, mai întâi, trebuie să pregătim echipamentele și materialele de lucru necesare, și să preparăm amestecul de beton ca să asigurăm un flux de muncă cât mai eficient. 

Siguranța construcției este dată de respectarea clasei de rezistență a compoziției betonului, fie că este comandat de la o stație de betoane sau este preparat pe șantierul de lucru. 

Dacă alegi să te ocupi personal de amestec, trebuie să ai în vedere următoarele etape. 

În primul rând, trebuie să cunoști clasa de rezistență a betonului stabilită în proiect pentru a alege rețeta de beton corespunzătoare. 

În continuare, urmează spălarea și gruparea agregatelor în funcție de sorturi. Astfel, avem: 

  • Sort 0-4 mm (granulație între 0-4 mm);
  • Sort 4-8 mm (granulație între 4-8 mm);
  • Sort 8-16 mm (granulație între 8-16 mm);
  • Sort 16-31 mm (granulație între 16-31 mm).

În cazul în care nu poți realiza această grupare, este necesar să ceri stației de sortare să amestece agregatele pentru tine, respectând raportul volumic al sorturilor de 3:1:1:2. Cantitățile pentru rețete se schimbă în funcție de tipurile de beton pe care le folosești în construcție, însă raportul rămâne constant. 

Betonul care a rezultat în urma amestecului trebuie să aibă o consistență destul de robusă, însă îndeajuns de maleabilă pentru a putea lucra cu ușurință cu acesta. 

Atenție! Nu adăuga prea multă apă și ține cont de consistența rețetei deoarece o să scadă semnificativ rezistența betonului. Singurele modificări aduse rețetei se fac în funcție de dimensiunea elementului și de cât de des este amplasată armătura. 

Dacă alegi să nu te ocupi singur de realizarea compoziției betonului și apelezi la o stație de betonare, ai grijă ca autobetoniera să aibă acces complet pe șantier, pănă la locul de turnare. Este interzis să utilzezi un alt vas pe post de intermediar ca să transporți betonul lângă fundație, dar și să îl plasezi manual cu o lopată în groapa de fundare. 

Ești gata să treci la următorul pas: turnarea propriu-zisă a betonului.

cards logo logo