Cofraje pentru beton: tipuri și caracteristici
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Cofraje pentru beton: tipuri și caracteristici

cofraje_beton.jpgDupă cum am menționat și în articolul despre cofrarea fundației unei case, cofrajele pentru construcții sunt o structură provizorie care asigură o formă corectă, constantă și etanșă a betonului atunci când se toarnă și, mai ales, când se usucă. În majoritatea cazurilor, cofrajele se realizează din plăci de lemn, dar pot fi făcute din mai multe materiale atâta timp cât sunt netede, drepte și suficient de rigide pentru a susține greutatea betonului.

Astfel, în funcție de materialul din care sunt confecționate, cofrajele se împart în:

  1. Cofraje din cherestea 
  2. Cofraje metalice 
  3. Cofraje din plastic
  4. Cofraje din placaje rezistente la umiditate

Înainte de utilizarea cofrajelor pentru beton, te poți informa cu privire la lucrările pregătitoare necesare, cum ar fi pasul 1 al construirii fundației.

Cofrajele din cherestea 
Cofrajul de beton din cherestea este confecționat din scânduri de lemn de brad, cel mai recomandat material deoarece este ușor de manipulat. 

Scândurile sunt simplu de utilizat deoarece confrajul se poate construi direct pe șantier și se adaptează ușor la dimensiuni, în funcție de cerințele fiecărui proiect. De asemenea, scândurile de lemn sunt ieftine și ușor de manevrat. Cu toate acestea, montarea și dezasamblarea lor consumă timp în cazul unei construcții complexe.

Cofraje metalice
Un cofraj metalic pentru beton poate fi alcătuit ori din panouri din oțel ori, din aluminiu. 
Cofrajele din oțel sunt foarte rezistente, având o structură puternică ce asigură o durată lungă de viață. Montarea și demontarea lor se face rapid, economisindu-ți timp, iar materialului oferă un finisaj ideal al suprafeței betonului atunci când cofrajul este îndepărtat. Singurele dezavantaje ale cofrajelor din oțel sunt greutatea și prețul, fiind foarte costisitoare. Cu toate acestea, îți poți acoperi investiția datorită numărului mare de reutilizări (peste 100). 

Cofrajele din aluminiu sunt foarte asemănătoare cu cele din oțel, putând fi reutilizate și amplasate pentru orice tip de construcție indiferent de dimensiune. Diferența între cele două tipuri de materiale este că panourile din aluminiu sunt semnificativ mai ușoare decât cele din oțel, acesta fiind principalul avantaj în alegerea lor. 

Cofraje din plastic
Un cofraj de beton din plastic este foarte convenabil, fiind ușor de manipulat și modelat. Aceste cofraje implică costuri minime putând fi reutilizate de mai multe ori, montarea și demontarea lor este simplă și rapidă. Panourile din plastic acoperă secțiuni mari de suprafață și sunt foarte rezistente la uzură, umiditate, dar și la raze UV. 

Cofraje din placaje rezistente la umiditate
Ultima categorie mai largă se referă la restul cofrajelor care nu se încadrează în celelalte 3 categorii. În general, aici găsim placajele FSF. Placajul FSF este un multistrat confecționat din lemne de conifere sau foioase, îndeosebi mesteacăn. Acest tip de placaj are o rezistență ridicată la îndoire și în special la umiditate, fiind potrivit uzului exterior, în cofraje. 

Panourile din tego sunt un exemplu bun pentru această categorie, fiind niște placaje FSF de înaltă calitate. Acestea sunt apreciate pentru ușurința cu care pot fi montate în construcțiile de dimensiuni medii, deoarece acoperă o suprafață mare și oferă mult mai multă etanșeitate decât scândurile de lemn. La interior, panourile tego sunt lucioase, ceea ce asigură un proces de decrofrare ușor și sigur. Cu o întreținere corectă, panourile tego pot fi refolosite de aproximativ 30 de ori. 

 

cards logo logo