Rolul șapei și cum se toarnă
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Rolul șapei și cum se toarnă

_0004_rolul_sapei.jpg

Șapa este unul dintre cele mai importante straturi de mortar din construcția clădirilor, folosit pentru autonivelarea pardoselii și a izolării termice și fonice a acesteia. Vom parcurge împreună pașii pentru a afla cum se prepară și cum se toarnă șapa autonivelantă. 

Pentru început, pentru prepararea mortarului, este necesar să știm tipul pardoselii cu care lucrăm. În funcție de pardoseală, dacă este folosită în interior sau exterior, pentru uz rezidențial, comercial sau industrial, compoziția amestecului de șapă o să difere. Cel mai important lucru de reținut este să urmăm întocmai instrucțiunile specificate de către producător și să nu folosim alte proporții de materiale, indiferent de sezonul în care dorești să îți desfășori activitatea. 

Pentru prepararea și turnatul șapei o să ai nevoie de:

  • pulberea pentru amestecul de șapă;
  • cantitatea necesară de apă indicată pe ambalaj;
  • un vas curat;
  • mixer electric;
  • gletieră cu dinți;
  • trafalet cu țepi.

Prepararea mortarului este un proces simplu și constă în combinarea pulberei din sac cu cantitatea de apă specificată pe ambalaj, într-un vas. Cu ajutorul unui mixer electric, se amestecă cele două până se transformă într-o pastă omogenă. Pasta obținută se lasă deoparte câteva minute apoi se amestecă din nou.

În continuare, trebuie să fim atenți cum se toarnă șapa pentru a evita eventuale defecte. 

Toarnă mortarul din vas direct pe stratul suport, începând cu cea mai înaltă zonă a încăperii. Respectă grosimea stratului indicată de producător și nivelează șapa folosindu-te de o gletieră cu dinți. Ca să întinzi și să elimini bulele de aer rămase în mortar, utilizează un trafalet cu țepi.

Ai grijă! Dacă stratul tău de mortar are o grosime mai mare de 5 cm, suprafața ta este solicitată, iar șapa trebuie armată cu plasă de sârmă. 

Timpul de uscare a șapei variază în funcție de grosime. Un strat subțire de câțiva mm se usucă complet în 24 de ore, în timp ce unul de 1 cm poate să dureze până la o săptămână. 

cards logo logo