- DESPRE NOI
- CE CONSTRUIEȘTI
- BETOANE PREMIUM
- JURNAL DE ȘANTIER
Tencuiala este necesară pentru finisarea locuințelor, iar împreună vom descoperi de câte tipuri este și cum se aplică.
Tencuiala reprezintă un strat de mortar care se aplică pentru a uniformiza suprafața și a-i da un aspect estetic plăcut. În plus, elementele de construcție precum pereții sau planșeele, sunt mult mai bine protejate în fața umidității și al altor factori climatici atunci când este aplicat stratul de tencuială, iar izolarea termică a locuinței este sporită.
Acum că îi cunoaștem rolul, putem să trecem la clasificări. În funcție de utilizarea și caracteristicile acesteia, tencuiala este de mai multe tipuri. Astfel, după locul în care sunt aplicate, tencuielile sunt:
După modul de prelucrare al tencuielii avem:
Pentru aplicarea corectă a unei tencuieli, trebuie să ai în vedere următorii pași:
Stratul de grund reprezintă stratul de bază al tencuielii și trebuie aplicat cu ajutorul unei mistrii, într-una sau mai multe reprize după ce s-a uscat amorsa. Mortarul trebuie să fie uniform, aplicat de jos în sus și nivelat prin mișcări orizontale. Ai grijă să nu netezești grundul, deoarece suprafața acestuia trebuie fie mereu rugoasă, cu o bună aderență pentru stratul final.
Stratul de tinci este stratul subțire de la exteriorul tencuielii și se aplică deasupra suprafeței de grund uscat, după ce acesta a fost stropit în prealabil. Tavanele sunt primele suprafețe unde trebuie să aplici tinciul, iar apoi poți începe și cu pereții, dar de sus în jos.