Ce trebuie să știi despre stâlpii de susținere
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Ce trebuie să știi despre stâlpii de susținere

MicrosoftTeams-image (126).pngDacă te-ai întrebat vreodată la ce îți folosesc grinzile sau stâlpii de susținere a plăcii de beton într-o construcție, dar și cum se realizează aceștia, noi îți vom explica în detaliu! 

Ce sunt grinzile și stâlpii?

Stâlpii și grinzile sunt elementele unei construcții care mențin rezistența acesteia prin preluarea încărcăturilor, distribuirii și transmiterii acesteia mai departe către fundație.

Grinzile

Grinzile sunt niște elemente dispuse orizontal și fac parte din structura de rezistență a unei construcții. Au scopul de a prelua încărcătura altor componente care au fost sprijite pe ele (plăci) și să o transmită în elementele dispuse vertical. 

Grinzile pot fi confecționate din mai multe materiale precum lemn, metal, beton armat sau precomprimat. Grinda de beton este cea mai rezistentă împotriva focului și a umidității, dar în același timp este și cea mai grea și costisitoare.

O confuzie comună se face între grinzi și centuri. Diferența dintre cele două este că o centură se află pe toată lungimea ei deasupra unui element portant precum un zid de cărămidă, în timp ce o grindă este doar sprijinită la capete pe elementele portante, în majoritatea cazurilor pe stâlpi. 

Stâlpii de susținere

Precum grinzile, sunt elemente de rezistență a construcției, dar sunt amplasați pe verticală și au ca scop să preia încărcătura provenită de la planșeu sau din componentele sprijinte pe ei cum sunt grinzile, și să o transmită mai departe către fundație. 

Stâlpii de beton pot avea mai multe forme, în funcție de necesitatea tipului proiectului, tehnologiei de execuție, dar și de magnitudinea sarcinilor care trebuie preluate: pătrat, circular, dreptunghiular, în formă de  „T” sau „L”. 

Realizarea stâlpilor

Cofrarea stâlpilor de susținere a plăcii de beton se realizează cu grijă și atenție la menținerea verticalității, rezistenței și etanșeității cofrajului, și de asemenea se elimină orice material extern de la baza stâlpului care ar putea deteriora lucrarea. În cazul stâlpilor înalți, în cofraje se vor realiza ferestre pentru turnarea betonului deoarece nu se recomandă turnarea de la o înălțime mai mare de 1,5m care poate produce segregarea betonului.  

Armarea stâlpilor de beton se realizează cu ajutorul unor bare verticale curățate de orice fel de rugină și etrieri. Etrierii sunt legați de bare pe toată lungimea acestora, exceptând zona de îmbinare cu barele de legătură din fundație. În acest caz, etrierii sunt montați ulterior. Pentru a lega armăturile la încrucișările barelor și la colțurile etrierilor, poți folosi sârmă. În continuare, carcasa trebuie amplasată în cofraj cu multă atenție ca să eviți orice deformare a acestuia. Baza armăturii se leagă cu etrieri de barele de legătură a fundațiilor sau de stâlpii nivelului anterior ai construcției, în zona de suprapunere a barelor. După ce ai verificat dacă distanța dintre armături este cea corectă din proiect și ai pus și distanțierii, poți închide cofrajul. 

Ultima etapă este turnarea betonului în cofraje, pe care o poți realiza ori manual cu ajutorul unei găleți ori poți apela la o stație de betoane pentru o cifă.

Volumul total de beton de care vei avea nevoie în construcție îl poți afla calculând aria secțiunii unui stâlp * înălțimea unui stâlp * numărul de stâlpi. 

Ca procesul să fie cât mai ușor și rapid pentru tine și să beneficiezi de cele mai bune rezultate din punct de vedere calitativ, îți recomandăm ca pentru turnarea betonului să folosești o cifă. Turnarea betonului trebuie să fie continuă, iar la final acesta să fie vibrat corespunzător (manual sau automat) astfel încât armătura să se înglobeze bine în beton. 

În câteva zile, poți să treci la decofrarea stâlpilor de beton, îndepărtând cofrajele cu atenție, astfel încât să eviți ruperea muchiilor. Dacă temperatura exterioară este prea ridicată, betonul are riscul să se usuce forțat și sa apară pe suprafața sa fisuri nedorite. Din acest motiv, trebuie să menții betonul umed pentru câteva zile ca să capete rezistența potrivită prin uscare naturală. 

cards logo logo