- DESPRE NOI
- CE CONSTRUIEȘTI
- BETOANE PREMIUM
- JURNAL DE ȘANTIER
În clădirile înalte de cel puțin două etaje, scările reprezintă căile de acces prin care se face legătura cu fiecare nivel în parte. Însă uneori, spațiul din interior nu permite amplasarea acestora sau este proiectat astfel încât să fie maximizate alte componente din clădire. Soluția este să apelezi la fixarea unor scări exterioare, în afara locuinței.
În continuarea articolului, vom descoperi împreună cum sunt clasificate scările exterioare și vom parcurge principalele etape pentru construirea acestora.
Tipuri de scări exterioare
Scările exterioare vin într-o multitudine de stiluri și acoperă nevoile funcționale și estetice ale multor oameni, dând dovadă de flexibilitate. Ele pot fi clasificate astfel:
1.După materialul utilizat
2.După forma lor
Scările drepte sunt cele care își păstrează direcția de sus până jos, fiind și cele mai ușor de realizat dintre toate modelele. Cu toate acestea, nu sunt cele mai eficiente pentru clădirile mai înalte de două etaje.
Scările în formă de spirală sunt cele care se rotesc în jurul unui ax central și oferă acea formă de cochilie de melc cu care suntem cu toții familiari. Sunt plăcute din punct de vedere estetic și pentru că sunt eficiente în spațiile înguste. Cu toate acestea, din cauza mărimii lor reduse, îngreunează circulația.
Scările curbate sunt cele mai complexe din punct de vedere al proiectării, dar și al montării, de aceea sunt și cele mai costisitoare.
Scările cu rampă și podest intermediar vin în mai multe variante și îi lasă proprietarului libertatea să „se joace” cu modelele conform nevoilor sale. Există scări cu 2, 3 sau chiar 4 rampe. Cele mai cunoscute și folosite modele sunt:
Etape de construcție
Etapele de construcție variază în funcție de forma și materialul decis în proiect. Cu toate acestea, se pot observa câteva etape comune în realizarea scărilor exterioare.
1.Condiții pregătitoare
Cum am menționat înainte, conform tipului și a materialului folosit, se vor începe pregătirile de dinaintea începerii construcției. Se vor lua măsurătorile pentru determinarea dimensiunilor și cotele de proiectare. Iar în urma măsurătorilor, se decide totalul de materiale necesare.
2.Construirea propriu-zisă a scărilor
În următoarea etapă se construiesc scările în laborator, mai exact, fiecare piesă componentă și structura de rezistență. După ce au fost construite, acestea sunt verificate ca să urmeze normele de siguranță în vigoare.
3.Turnarea fundației
Această etapă pregătește amplasarea stâlpilor de rezistență. Pentru o prindere cât mai sigură a stâlpilor și evitarea fixării lor direct pe pământ, se recomandă turnarea în prealabil a unei fundații de beton.
4.Amplasarea structurii de rezistență
Urmează montarea structurii de rezistență – stâlpii și întreg cadrul de susținere al scărilor. Se urmărește fixarea stâlpilor într-o poziție perfect verticală, conform indicaților proiectantului.
5.Instalarea treptelor
După amplasarea stâlpilor de rezistență urmează instalarea pe orizontală a treptelor, pe rampă. În majoritatea cazurilor, treptele sunt prevăzute cu un sistem de fixare prefabricat, care este detaliat în fișa tehnică.
6.Montarea balustradelor
La final, rămâne montarea balustradelor care oferă un plus de siguranță celor ce o vor folosi pe viitor.