Cum putem turna betonul în mod corespunzător?
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Construirea fundației, pasul 7: turnarea propriu-zisă a betonului

turnare.jpgPentru turnarea betonului trebuie să ai stabilite clar atât câteva aspecte legate de condițiile în care îți desfășori activitatea, cât și modul de execuție. 

1. Înainte de toate, trebuie să te asiguri că turnarea betonului se desfășoară în condiții de temperatură optime, cuprinse între +5°C și +30°C. Temperatura ideală este de +15°C pănă la +25°C, într-o perioadă uscată, cu ploi rare sau chiar lipsă. Acest lucru este important deoarece:

  • dacă temperatura aerului este mai mică de +5°C, există riscul ca apa din compoziția de beton să înghețe. Poți să eviți acest lucru prin asigurarea unei temperaturi mai ridicate cu ajutorul focurilor sau a aburilor, pănă când betonul atinge o rezistență suficientă împotriva înghețului,
  • dacă temperatura aerului este prea ridicată, betonul intră în priză și trebuie să utilizezi un aditiv care întârzie acest proces.

Consultă mai multe informații privind turnarea betonului în sezonul de vară sau iarnă.

2. Stratul de beton din construcția ta nu trebuie să depășească o lungime de 30 cm (pentru vibrarea manuală) sau 40 de cm (pentru vibrarea mecanică). 

3. În cazul în care betonul adus de la o stație de betoane este prea dens pentru a fi ușor de mânuit, nu este permisă schimbarea compoziției sale prin adăugarea apei. Pentru îmbunătățirea lucrabilității se utilizează aditivi plastifianți, ceruți la stația inițială de betonare. 

4. Un alt factor la care trebuie să fii atent este viteza de turnare și compactare a betonului. Recomandarea este ca viteza să fie îndeajuns de rapidă ca să eviți formarea de rosturi drept consecință a începerii prizei betonului, dar și îndeajuns de redusă încât să eviți supraîncărcarea cofrajelor.

5. Înainte de turnare se face verificarea cofrajelor. Cofrajele obținute din lemn trebuie ori unse cu soluția de Decofrol, ori udate cu apă cu 2-3 ore înainte de începerea activităților. 

6. Turnarea betonului se face de la o înalțime cât mai mică, de maxim 1,5m. Poți apela la utilizarea unor jgeaburi, în cazul în care distanța de turnare este prea mare. 

7. Betonul amplasat în forme trebuie răspândit de-a lungul cofrajelor în mod uniform, respectându-se straturile orizontale. Noile straturi sunt turnate în maxim 2 ore, adică înainte să înceapă priza betonului. Este recomandată adăugarea straturilor cât mai repede cu putință deoarece începerea prizei betonului variază în funcție de condițiile meteorologice și de tipul de ciment folosit. Turnarea se continuă până la nivelul rosturilor. 

După finalizarea lucrării, este interzisă deplasarea persoanelor pe zonele cu beton proaspăt turnat sau cu armături. 

Ai întrerupt din greșeală turnarea betonului? Nu este nicio problemă. 

În cazul în care ai încetat activitatea pentru un timp mai îndelungat de câteva ore, iar stratul de beton deja amplasat a intrat în priză, urmează pașii de mai jos:

  • așteaptă ca perioada prizei să se termine, adică între 5 și 6 ore.
  • în continuare, este nevoie să cureți suprafața peste care s-a depus o pojghiță de lapte de ciment. Curățarea se va face cu un jet de apă și aer sub presiune, iar dacă pojghița nu a fost înlăturată complet, se folosește o perie de sârmă ca să obții o întindere aspră care facilitează legătura dintre straturile de beton.
  • udă betonul, lasă-l puțin la uscat, iar apoi îți poți continua munca cu următorul strat de beton.  

Nu uita! În urma turnării și compactării betonului, trebuie să rămână un strat de 3-4 cm deasupra armăturilor. 

Ești mai aproape de final! Acum poți trece la următoarea etapă: compactarea betonului.

cards logo logo