Compactarea prin vibrare a betonului. Este necesară? C...
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Compactarea prin vibrare a betonului. Este necesară? Care sunt avantajele?

03 Compactarea prin vibrare.pngO etapă deosebit de importantă în procesul de construire al unei clădiri, o reprezintă compactarea prin vibrare a betonului. În continuare, vom vedea cât de necesară este această operațiune și care sunt avantajele ei. 

Această procedură de compactare prin vibrare are ca scop eliminarea bulelor de aer din interior, care sunt formate în timpul procesului de turnare și care contribuie enorm la scăderea rezistenței structurii din beton. 

Betonul proaspăt amestecat conține aproximativ 5% din golurile cauzate de bulele de aer și de moleculele de apă, iar în momentul în care sunt amestecate diferite agregate groase și fine într-o proporție potrivită, aceste goluri sunt create datorită formei neregulate a acestor materii prime. De aceea, devine esențială îndepărtarea acestor goluri, prin vibrare, pentru a ne asigura că am realizat un beton cu o rezistență crescută în timp. 

Totodată, cu ajutorul compactării prin vibrare, se îmbunătățește legătura de întărire, crește rezistența la abraziune și durabilitatea generală a betonului, iar permeabilitatea scade considerabil. Atunci când operațiunea este realizată corect, suntem siguri că betonul protejează tendoanele și inserțiile turnate, iar în cazul în care compactarea prin vibrare nu se va efectua în mod adecvat, betonul poate provoca diverse probleme precum scurgeri, coroziune.

Alte avantaje ale compactării prin vibrare a betonului:

1. Crește densitatea betonului;

2. Crește rezistența de lipire dintre armătură și beton;

3. Elementele structurale capătă o finisare bună a suprafeței;

4. Ajută la controlul segregării și scurgerii betonului;

5. Vibrația mărește legătura dintre diferitele elemente structurale la joncțiunile lor.

Metode des întâlnite în compactarea prin vibrare a betonului:

1. Vibrare mecanică - vibrarea betonului cu ajutorul unei mese vibratoare;

2. Vibrare manuală - se realizează cu maiul, cu vergele sau șipcile.

Betonul este cel mai bine compactat prin compactarea prin vibrație deoarece minimizează petele de pe suprafață și îmbunătățește durabilitatea structurilor din beton armat. 

cards logo logo