Săpătura fundației și pregătirea pentru construcția fun...
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Construirea fundației, pasul 3: săpăturile

Sapaturile.jpgAi ajuns deja la pasul 3, felicitări! Te ghidăm în continuare în etapa de săpare a fundației.

Săpătura mecanizată este cea mai întâlnită formă de lucru, săparea manuală aplicându-se numai în cazul unui volum de săpătură redus sau a unor condiții de teren mai dificile. Este esențial ca, în orice fază de lucru a planului de săpătură, fundul săpăturii să permită evacuarea apei. 

Dacă este necesară dezgroparea unor rețele de instalații (conducte, canale de apă, gaz, electricitate etc.), trebuie asigurată protecție și chiar supraveghere din partea unui reprezentant al instituției abilitate să gestioneze rețeaua avută în vedere.

În caz că betonul nu este turnat imediat dupa executarea săpăturii, turnarea efectivă se va opri la o cotă mai ridicată decât cota finală (cu 20-30 cm), pentru împiedicarea modificării caracteristicilor fizico-mecanice ale terenului de sub talpa fundației. Săparea și finisarea acestui strat se va face chiar înainte de începerea execuției fundației. 

Sprijinirea pereților, modul și tipul sprijinirii se stabilesc de către proiectant și se realizează în funcție de:

  • adâncimea săpăturii;
  • natura terenului (stratificație, omogenitate, coeziune ș.a.);
  • gradul de integritate și umiditatea terenului;
  • regimul de curgere a apelor subterane;
  • condițiile meteorologice și climatice;
  • tehnologia de execuție adoptată.

Se poate întâmpla ca la cota de fundare să apară crăpături în teren, caz în care proiectantul va stabili măsurile necesar a fi luate înainte de începerea betonării.

De asemenea, în cazul săpăturilor cu pereți verticali nesprijiniți, există un set de măsuri pentru menținerea stabilității pereților de care să ții cont:

  • terenul din jurul săpăturii nu trebuie încărcat sau supus la vibrații;
  • pământul rezultat din săpătură se depozitează la cel puțin 1 metru de marginea gropii de fundație (sau la o distanță cel puțin egală cu adâncimea săpăturii – în cazul săpăturilor cu adâncime de până 1 metru);
  • apa, indiferent de proveniență, trebuie înlăturată rapid.

!Dacă există pericol de surpare, trebuie luate măsuri de sprijinire a peretelui în zona critică sau de construire a unor pereți cu taluz.

Acum că știi cum se realizează săpăturile pentru fundație, este timpul să trecem la cofrarea fundației.

cards logo logo