Cum se toarnă placa de beton: etape și sfaturi practice
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Cum se toarnă placa de beton: etape și sfaturi practice

_0005_turnare place beton.jpgÎn construcția unei case, placa de beton reprezintă stratul de pardoseală care este turnat după terminarea fundației. Datorită amplasării sale, se mai numește și cota 0 a clădirii sau placa la nivel 0. Placa de beton este construită pentru fiecare etaj al unei clădiri dacă aceasta dispune de mai multe, urmând să fie denumită și placă intermediară. 

În continuare vom parcurge împreună etapele pentru turnarea unei plăci de beton atât pentru nivelul 0, cât și pentru cele intermediare, dar și lista de materiale necesare pentru fiecare situație. 

Ca orice altă construcție din beton, condițiile de desfășurare a lucrului trebuie să fie unele optime din punct de vedere al vremii. Cea mai potrivită termperatură pentru turnarea betonului este între 5 °C - 30 °C. Pe timpul verii, temperaturile sunt prea ridicate și provoacă deteriorarea materialelelor și a întregii construcții. Ca să eviți acest lucru, îți recomandăm să lucrezi pe timpul nopții când temperaturile nu sunt atât de mari. În schimb, dacă torni betonul pe timp de iarnă, ai grijă ca temperaturile să nu scadă sub 5 °C, altfel apa din compoziția betonului va îngheța. În sezonul rece, pentru beton ia măsuri de protecție împotriva frigului! Consultă mai multe detalii despre turnarea betonului pe timp de iarnă.

Placa de beton la nivelul pământului

Acum că am stabilit condițiile pregătitoare, iată de ce materiale vei avea nevoie pentru turnarea unei plăci de beton pe pământ: 

  • pietriș pentru un strat gros de aproximativ 20 cm grosime;
  • membrană cu crampoane;
  • plăci de polistiren extrudat;
  • plasă sudată;
  • distanțieri;
  • sârmă;
  • mistrie pentru nivelarea betonului;
  • vibrator pentru beton.

Etapele de lucru:

  1. Compactarea pământului. Prin compactarea pământului eviți apariția golurilor de sub placa de beton. 
  2. Amplasarea pietrișului. În continuare vei turna un strat gros de 20 cm de pietriș.
  3. Acoperirea cu o membrană cu crampoane și plăci de polistiren. Cele două straturi groase de 5 cm fiecare au rol de protecție: membrana cu crampoane pentru hidroizolare, în timp ce placa de polistiren ajută la termoizolarea construcției. 
  4. Armarea. Armătura plăcii de beton este formată în majoritatea cazurilor dintr-o plasă sudată care se prinde de centura perimetrului. Aceasta vine în doua modele, cu striații (STPB) sau netedă (STNB), cu rezistență de 52. Pentru o armare corespunzătoare, așază două sau mai multe rânduri de plasă. Atunci când o așezi, ai grijă să rămână un spațiu între stratul de polistiren de dedesubt și plasă, prin care să intre betonul la turnare. Pentru stratul inferior al armăturii utilizează distanțieri, cel puțin 3 la fiecare metru pătrat. Aceștia creează rezistență și rigiditate pentru preluarea greutății din partea betonului și a structurii de armare. 
  5. Dacă în construcția ta sunt prevăzute țevi sanitare, atunci în această etapă trebuie să lași liber traseelor lor.
  6. Turnarea betonului. Materiile prime folosite în compoziție (agregatele și cimentul) trebuie să fie de calitate înaltă și potrivite pentru tipul de construcție. Recomandăm utilizarea unui ciment cu calcar cu rezistență inițială mare, potrivit pentru procesul agresiv de îngheț-dezgheț la care va fi supusă structura. Toarnă betonul de la o înălțime de maxim 60 cm, într-un strat gros de 14-16 cm. Nu arunca betonul cu lopata deoarece compoziția betonului își poate pierde omogenitatea. 
  7. Vibrarea betonului. În maxim 2 ore după ce ai terminat de turnat trebuie să vibrezi betonul ca să îi crești compactarea, altfel, acesta face priză și nu mai este posibil. Timpul de vibrare recomandat este între 5 și 30 de secunde, până observi că suprafața betonului a devenit netedă și fără bule de aer. 
  8. Uscarea. Timp de câteva zile de la turnare (3-7 zile), suprafața betonului trebuie udată constant ca să previi apariția fisurilor. 

Placa de beton intermediară

Pentru o turnare de placă de beton la etaj vei avea nevoie de următoarele materiale:

  • cofraje din metal sau lemn;
  • grinzi de lemn;
  • popi metalici sau din lemn;
  • plăci cofrante;
  • folie de plastic;
  • plasă sudată;
  • distanțieri;
  • sârmă;
  • mistrie pentru nivelarea betonului;
  • vibrator pentru beton.

Etapele de lucru:

  1. Cofrarea. Dacă folosești cofraje metalice care vin în dimensiuni fixe vei fi nevoit să completezi cu cofraje din lemn în funcție de suprafața totală a tavanului. 
  2. Așezarea grinzilor de lemn pe cant și fixarea lor cu popi metalici sau din lemn, la fiecare metru
  3. Așezarea plăcilor cofrante deasupra cărora poate fi pusă o folie pentru împiedicarea scurgerii betonului.
  4. Realizarea cofrajelor exterioare și interioare pentru centuri și grinzi.
  5. Armarea grinzilor și centurilor cu bare independente. 
  6. Dacă în construcția ta sunt prevăzute țevi sanitare, atunci în această etapă trebuie să lași liber traseelor lor.
  7. Turnarea și vibrarea betonului, conform indicațiilor pentru placa de nivel zero.
  8. Decofrarea. Pentru plăcile intermediare de la etaj, se face după cel puțin 21 de zile de la turnarea betonului. 
  9. Timp de câteva zile de la turnare, suprafața betonului trebuie udată constant ca să previi apariția fisurilor.

 

 

cards logo logo