De ce armăm structurile din beton?
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

De ce armăm structurile din beton?

_0004_rol beton armat.jpgArmăturile, utilizate de altfel în fiecare proiect de construcții, au principalul rol de a asigura în structurile din beton o rezistență mecanică superioară. Deoarece betonul simplu este compus din ciment, apă și pietriș, acesta are o rezistență mică împotriva eforturilor de compresiune, fiind astfel nevoie de un alt component care să îi ofere mai multă durabilitate. Armăturile se comportă precum niște pârghii de siguranță care susțin și preiau din încărcătura pusă pe structura din beton.  

Însă rezistența sa sporită nu este singurul beneficiu pentru care meșterii apelează la betonul armat. Acesta este de asemenea foarte trainic, având o durată de viață mare cuprinsă între 70 și 100 de ani. Fiind un material fără emisii nocive, ușor de turnat și de pus în operă, acesta prezintă o largă varietate de aplicații în elementele de construcții: în casele rezidențiale, clădirile industriale sau comerciale. În plus, betonul armat protejează foarte bine în cazul fenomenelor naturale cum sunt cutremurele sau alte șocuri ale terenului, dar și împotriva razelor solare UV. 

Cum am menționat într-un articol anterior, betonul armat se folosește în mai multe elemente de construcții, în general, în structurile care stau la baza rezistenței unei clădiri. Printre acestea se regăsesc: plăcile de beton, zidurile și fundațiile din beton. 

Armătura de beton poate să fie de mai multe tipuri:

1.Cu polimeri 

Armarea cu polimeri sau fibră polimerică se referă la acel tip de beton aditivat care se realizează direct în stația de betoane. Aditivii sunt printre cei mai apreciați, ajutând construcția la rezistență și izolație. Cei mai folosiți polimeri sunt plasticul, polistirenul și PVC-ul. 

2.Din materiale naturale

Armarea betonului se poate realiza și cu materiale naturale cum sunt paiele sau alte elemente similare, însă acesta este cazul structurilor ușoare care sunt supuse unor încărcări nu prea mari. 

3.Din oțel

Armăturile din oțel sunt cele mai folosite și de altfel, cele mai rezistente. Atât la întindere, cât și la compresiune, armătura de oțel își păstrează rezistența. În aceste armături se utilizează bare de oțel de diferite forme și mărimi, în funcție de nevoile proiectului. 

cards logo logo