Etrierii: rolul acestor structuri de beton armat în con...
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Etrierii: rolul acestor structuri de beton armat în construcții

Etrierii.jpgConstruirea unei clădiri reprezintă o procedură complexă și responsabilă, iar înainte de orice trebuie să ne asigurăm că avem toate materialele corespunzătoare pentru stabilitate și rezistență îndelungată. Una dintre etapele extrem de importante care asigură structura de rezistență în procesul de construcție, constă în alegerea structurilor din beton armat, numite etrieri. 

Ce sunt etrierii?

Etrierii sunt elementele de armătură din oțel care înlocuiesc metalul și lemnul pentru o rezistență superioară garantată, și sunt des folosiți în combinație cu betonul, în construirea grinzilor și a stâlpilor. Aceștia sunt realizați dintr-o piesă de oțel înfășurată în jurul barelor superioare și inferioare ale grinzilor (formă dreptunghiulară) sau ale stâlpilor (formă dreptunghiulară sau circulară). Cu ajutorul unui aparat special, barele de oțel pot fi realizate prin îndoire în formele și dimensiunile dorite. 

Datorită durabilității sale, oțelul este un material care nu se degradează în timp, fiind astfel indispensabil pentru construcții. Lipsa oțelului din structura unei clădiri reduce considerabil stabilitatea acesteia și poate avea efecte devastatoare. 

Care este rolul etrierilor?

Utilizarea etrierilor este necesară pentru a ține barele primare de armare unite și pentru a  împiedica încovoierea sau prăbușirea clădirilor. Aceștia au rolul de a adăuga rezistență în punctele critice de vulnerabilitate ale unei construcții, deoarece fără o stabilizare suficientă din partea etrierilor, betonul s-ar putea deforma, deteriorând astfel integritatea structurală a proiectului. 

Iată alte avantaje oferite de utilizarea acestor structuri de beton armat în construcții:

  • oferă o rezistență mărită la forfecare;
  • ajută bara de armare să rămână dreaptă și să ofere un suport îmbunătățit coloanei de beton în interiorul căreia este plasată;
  • îmbunătățesc ductilitatea construcțiilor. 

De altfel, etrierii sunt utilizați și pentru a proteja structura betonului de ciment în timpul unei activități seismice. Datorită rezistenței mărite la întindere, etrierii pot proteja construcțiile de astfel de presiuni provocate de cutremure. 

Aveți în plan să începeți construcția unei noi locuințe? Acum că ați aflat ce sunt etrierii și care este rolul acestora, vă recomandăm să aveți în vedere și alte sfaturi de urmat pentru o fundație solidă. 

Tipuri de etrieri des folosiți în construcții 

  • etrieri cu un singur picior – îi puteți folosi când doriți să armați doar două tije (au formă de U aplatizată);
  • etrieri cu două picioare – aveți nevoie de minim patru tije pentru a finaliza acest tip de etrier;
  • etrieri cu patru picioare –  constau din doi etrieri suprapuși, iar dacă aveți opt tije în două rânduri de patru, cei doi etrieri suprapuși vor învălui câte șase tije, ambele înfășurându-le pe cele patru în centru.

De la o construcție la alta, specialistul proiectului tehnic decide grosimea, dimensiunea și modalitatea de montare a etrierilor, însă de regulă, etrierii sunt amplasați la distanțe mici și egale, asigurând astfel durabilitatea betonului turnat. De asemenea, importanța calității betonului în construcție joacă un rol important. 

 

cards logo logo