Sfaturi de urmat pentru o fundație solidă
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Sfaturi de urmat pentru o fundație solidă

_0007_fundatie solida.jpgFundația casei, prima etapă în ridicarea construcției, este deosebit de importantă fiind partea care asigură stabilitatea clădirii prin susținerea și distribuirea întregii sale greutăți. Din acest motiv, este bine să urmezi regulile de construcție și să ai în vedere câteva sfaturi care să te ajute să te bucuri de o fundație solidă. 

Încă de la începutul activității, ai grijă să nu te abați de la proiectul schițat de către inginerul proiectant. Respectă calitatea materialelor indicate cât și etapele de lucru propriu-zise. Dacă dispui de această posibilitate, îți recomandăm să ai un inginer de șantier care să se asigure la fiecare etapă că ridicarea fundației este în conformitate cu proiectul. 

Desfășoară săpăturile pentru fundație într-un anotimp mai uscat ca să eviți ploile și astfel inundarea șanțurilor și prăbușirea malurilor. Ai grijă ca săpăturile să fie amplasate în afara zonelor de lucru. Altfel, vei fi nevoit să drenezi apa din șanturi prin pompare.

Un alt sfat pentru săpături este legat de înlăturarea pământului și poziționarea sa la o distanță mai mare față de marginea gropii de fundație (la minim 1-2 m). Altfel, există riscul ca malul să se transforme într-o pâlnie care dirijează apa de ploaie direct în groapă.

Poziționarea fierului pentru fundație trebuie realizată imediat după ce ai terminat săpăturile, precum este și cazul turnării betonului. Dacă constați că nu poți turna betonul imediat după ce ai terminat de săpat, oprește-te din lucru cu aproximativ 20 cm înainte de adâncimea stabilită inițial în proiect. Această porțiune de pământ va fi ultima înlăturată, înainte de turnarea betonului

Armătura fundației casei este la fel de importantă, cantitatea de fier precizată în proiect fiind respectată întru totul. De asemenea, asigură-te că fierul folosit nu prezintă urme de rugină deoarece dăunează aderenței suprafeței. În cazul în care ai achiziționat fierul cu mai mult timp în urmă și acesta a dezvoltat rugină, îndepărteaz-o prin frecare, dar înainte să montezi armătura, pentru că altfel poți afecta stabilitatea structurii. 

Când vine vorba de beton, trebuie respectate condițiile meteo optime de turnare. Temperatura externă să nu fie nici prea rece, nici prea caldă, cuprinsă între 5-7 grade celsius și 30 grade celsius. În caz contrar, dacă este prea rece va trebui să iei măsuri de protecție a betonului (să îl acoperi cu folie sau material geotextil), iar dacă este prea cald vei fi nevoit să încetinești uscarea prematură care duce la fisuri, și să îl uzi constant. 

Compoziția betonului este un factor însemnat la care trebuie să fii atent. Ai grijă să nu adaugi prea multă apă și respectă rețeta de pe ambalajul sacului de ciment. Compoziția betonului poate părea greu de mânuit, dar asta nu înseamnă că necesită mai mult lichid. Atât timp cât este maleabilă și ai urmat indicațiile inscripționate pe sacul de ciment, te poți apuca de lucru fără să faci vreo altă modificare. Pentru mai multe informații despre tipuri de beton și rețete dă clic aici.

 

 

cards logo logo