- DESPRE NOI
- CE CONSTRUIEȘTI
- BETOANE PREMIUM
- JURNAL DE ȘANTIER
În funcție de timpul și resursele tale, ca să obții mortar pentru construcție poți apela la o betonieră sau îl poți prepara chiar tu, manual.
Atenție! Indiferent de metoda aleasă pentru prepararea betonului, ia măsuri de siguranță adecvate și folosește masca, ochelarii și mănușile de protecție. Acestea te vor proteja împotriva prafului și substanțelor dăunătoare cu care poți să intri în contact.
Dacă alegi o preparare de mortar manuală, noi îți oferim câteva sfaturi care să îți ușureze munca.
Pentru prepararea manuală, îți trebuie o placă de lucru (ușor de curățat), o cuvă sau chiar o roabă. Prepararea betonului la roabă este des întâlnită datorită ușurinței procesului.
Pe sacii de ciment sunt înscrise de către producători rețetele de pregătire a betonului și alte sfaturi pentru aplicare. Proporțiile indicate pe ambalaj trebuie respectate întocmai, pentru a obține consistența dorită a mortarului.
Prepararea betonului la lopată este o altă metodă pe care meșterii cu experiență tind să o folosească, însă noi nu îți recomandăm să utilizezi lopata drept unitate de măsură deoarece este posibil să compromiți măsurătorile și să adaugi mai mult balast decât ciment. În schimb, folosește-te de o găleată cu volum mediu pentru măsurarea cimentului și balastului (sau nisipului și pietrișului).
Apa se toarnă treptat în compoziție, pentru a evita o consistență finală a betonului prea apoasă.
Asigură-te că înainte să începi prepararea betonului la betonieră, grămezile de ciment și balast sunt în apropiere, și că betoniera este așezată pe o suprafață plană dură. Deoarece mașina aruncă pe afară bucăți din materiale, este bine să ai dedesubtul ei o placă ușor curățabilă.
Materialele necesare compoziției se măsoară cu ajutorul unei găleți cu volum mediu, însă trebuie să ai grijă să nu faci o cantitate prea mare de beton, deoarece betoniera nu va avea cum să amestece bine ingredientele și se poate defecta.
După ce ai terminat de folosit betoniera, asigură-te că o cureți complet de betonul rămas pe suprafața acesteia, împreună cu restul instrumentelor pe care le-ai utilizat (găleată, roabă, lopată etc.) . Vezi ghidul complet pentru turnarea betonului după ce l-ai preparat.