Ghid complet pentru turnarea betonului: Condiții optime...
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Turnarea betonului: condiții optime și sfaturi utile

Sfaturi practice pentru turnarea betonului.pngDacă turnarea betonului este următorul pas din planul tău de lucru, iată câteva sfaturi esențiale care să te ajute să îți iasă cele mai bune rezultate. 

Condiții meteorologice

Înainte de toate, atunci când te apuci să torni betonul trebuie să te asiguri că ai condiții meteo potrivite astfel încât să îți iasă un rezultat satisfăcător. Din acest motiv, se recomandă ca temperatura exterioară pentru turnarea betonului să fie între 5 și 30 de grade Celsius. Asta înseamnă că nu este nici prea rece ca procesul de uscare a betonului să încetinească, dar nu este nici prea cald ca acesta să se usuce foarte repede și să provoace fisuri nedorite pe suprafață. 

Totodată, se întâmplă uneori să nu putem amâna construcția și suntem nevoiți să lucrăm în condiții mai puțin prielnice. Ce putem face în acest caz?

Dacă este prea cald, iar temperatura exterioară trece de 30 de grade, atunci este recomandat fie să torni betonul seara, în timpul nopții când se mai răcorește, fie să uzi betonul la un interval de câteva ore timp de minim 3 zile ca să încetinești procesul de uscare. 

În cazul în care este prea rece și temperatura scade aproape de punctul de îngheț, trebuie să protejezi betonul și de asemenea, poți folosi și acceleratoare chimice care grăbesc procesul de întărire. 

Compoziție, turnare și vibrare

Sunt ocazii când o compoziție corectă a betonului poate să ți se pară prea groasă și prea greu de manevrat, dar asta nu înseamnă ca este necesar să pui mai multă apă în amestec. Ai riscul ca rețeta ta să se deterioreze, devenind poroasă și pierzându-și din rezistență. Din acest motiv este foarte important să urmezi cantitățile scrise pe ambalajul de ciment. În cazul în care nu dorești să te ocupi personal de amestec, poți apela la o stație de betoane care îți aduce agregatul direct pe șantier. Astfel, vei economisi timp și griji și te bucuri de un beton de cea mai bună calitate. 

Pentru elementele structurale care au armături dese precum pereții diafragmă, stâlpii sau grinzile, poți să adaugi un aditiv plastifiant care să fluidizeze compoziția betonului pentru o manevrare mai ușoară. 

Turnarea betonului se face de la o înălțime mică, de maxim 1,5 m deoarece elementele din compoziție pot segrega. 

Urmează vibrarea și nivelarea stratului de beton, procese care se realizează cât mai repede, în maxim două ore de la turnarea betonului. Vibrarea se face pentru o distribuire uniformă a agregatului și mai ales pentru creșterea gradului de compactare. Durează câteva secunde, între 5 și 40 de secunde, până când suprafața a devenit lucioasă și fără bule. Vibrarea betonului poate fi de trei feluri: 

  • internă, cu un vibrator de betoane special alungit pe care îl introduci în masa betonului
  • externă, cu un vibrator de betoane electric pe care îl așezi pe cofraje (potrivit pentru elementele prefabricate)
  • de suprafață, cu ajutorul unei rigle sau grindă vibrantă

Timpul de întărire pentru beton variază în funcție de mai mulți factori, precum temperatura exterioară, dacă ai adăugat adivi sau nu, tipul de ciment utilizat, grosimea stratului etc. Sunt necesare minim 2-3 zile înainte de decofrare. 

cards logo logo