- DESPRE NOI
- CE CONSTRUIEȘTI
- BETOANE PREMIUM
- JURNAL DE ȘANTIER
Noi materiale, produse și tehnici apar astăzi într-un ritm mai rapid ca niciodată. Și, deși aceste inovații implică riscuri, există și promisiunea unor câștiguri mari în ceea ce privește satisfacția constructorilor, cât și a viitorilor locatari.
Oricine și-ar dori o casă frumos lucrată, dar și rezistentă, însă acestea pot fi atinse doar prin construirea atentă a structurii. Printre multele elemente ce ar trebui înfăptuite în interiorul, dar și în exteriorul clădirii, putem enumera și stâlpișori (amplasați vertical), cât și centura casei (amplasată orizontal).
Ce sunt stâlpișorii?
În primul rând, trebuie să facem o primă distincție – stâlpișori și stâlpi. De exemplu, stâlpii de susținere sunt utilizați în casa nou construită pentru a prelua încărcătura planșeului și să o transmită la rândul său către fundație. În schimb, stâlpișorii încadrează peretele de zidărie alături de centura casei.
Utilizarea stâlpișorilor sunt pentru a menține legătura cu fundația casei, dar și pentru a întări colțurile și intersecțiile pereților. Aceștia pot fi folosiți și în cazul în care sunt prezente goluri mai mari de 2mp în zidăria casei.
Ce sunt centurile de beton armat?
Centura, realizată din beton armat, sporește stabilitatea clădirii prin transferul tensiunilor (formate în urma cutremurelor sau a cedărilor uniforme), către structura portantă a pereților. De obicei, pentru mai puține pierderi de căldură, este recomandată o grosime a pereților mai mare decât lățimea centurilor casei.
Enumerând câteva dintre atribuțiile acesteia într-un articol anterior, reamintim faptul că centura nu numai că delimitează nivelurilor structurii, dar și distribuie forțele acumulate și minimizează efectele unui fenomen seismic.
Cum pot ajuta stâlpișorii și centurile de beton armat noile construcții?