Ce trebuie să știi despre șapă: rolul ei, preparare și...
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Ce trebuie să știi despre șapă: rolul ei, preparare și turnare pas cu pas

_0000_sapa.jpgȘapa reprezintă unul dintre materialele de construcții fundamentale în procesul de realizare al unei clădiri. Aceasta este des utilizată în autonivelarea pardoselilor și a izolărilor termice și fonice ale acesteia. 

În continuare, vom vedea care este rolul șapei, modul de preparare și pașii pentru turnarea corectă a acesteia.

Șapa de beton și rolul ei

Șapa de beton este un strat subțire de material care se obține dintr-un amestec mortar ce conține apă, nisip, pietriș și ciment. Aceasta se toarnă peste o placă de beton cu scopul de a o uniformiza și de a-i oferi o suprafață mai bună.

Rolul principal al șapei este de a oferi o pardoseală netedă și plană, peste care se așează ulterior materialele de finisare, precum plăcile de gresie și podea. Totodată, o șapă vă poate proteja casa de umezeală și mucegai și poate fi plasată deasupra materialelor izolante, fiind ideală pentru acoperirea țevilor de încălzire prin pardoseală. 

Aceasta poate fi aderentă, atunci când este turnată direct pe stratul de suport, sau flotantă, în cazul în care este turnată pe un strat izolant. 

Modul de preparare al șapei

O pardoseală care conține o șapă de beton slab efectuată se poate deteriora cu ușurință în timp, până în punctul de a se rupe, urmând să fiți nevoiți să începeți din nou lucrări complexe și costisitoare. De aceea, este important să fiți bine organizați înainte de a începe să pregătiți un astfel de material.  

Una dintre cele mai utilizate șape în construcții, este cea autonivelantă, datorită faptului că este mai ușor de aplicat și deține un timp mai redus de uscare. 

Pentru un proces corect de realizare al șapei autonivelante, se recomandă să respectați indicațiile producătorului și totodată, să vă asigurați că toate instrumentele folosite sunt menținute curate. De regulă, pașii sunt următorii:

Pasul 1: Într-un vas încăpător, turnați cantitatea potrivită de apă curată și rece;

Pasul 2: Adăugați treptat conținutul unui sac și amestecați cu ajutorul unui mixer de construcții până se transformă într-o pastă omogenă;

Pasul 3: Lăsați compoziția la un repaus pentru 5 minute, iar mai apoi, amestecați din nou încă 2-3 minute;

Pasul 4: Turnați șapa în maxim 90 de minute de la preparare;

Vrei să știi mai multe despre prepararea șapei? Citește următorul articol și vei afla alte informații utile despre prepararea șapei.

Turnarea șapei 

După prepararea cantității necesare de șapă și înainte de a începe procesul, trebuie să țineți cont că temperatura de lucru recomandată este între 5 °C și 25 °C și de asemenea, să verificați dacă placa de beton este stabilă și uscată.

Turnarea șapei conține 3 pași pe care trebuie să îi respectați pentru un rezultat reușit:

Pasul 1: Curățați foarte bine placa de beton;

Pasul 2: Aplicați un strat de amorsă cu ajutorul unui trafalet;

Pasul 3: Turnați șapa și nivelați cu grijă compoziția folosindu-vă de o gletieră cu dinți;

La final, după ce ați turnat șapa autonivelantă, este extrem de important să nu forțați uscarea acesteia prin intervenții cu diferite surse de căldură. Aceasta va avea nevoie de 24 de ore dacă ați folosit câțiva mm, și de mai multe zile dacă ați folosit o cantitate mai mare. 

Turnarea șapei este o procedură extrem de importantă pentru o construcție și de aceea, de preferat este să luați legătura cu un specialist. 

 

cards logo logo