Compactarea prin vibrarea betonului turnat

Construirea fundației, pasul 8: compactarea betonului

compactare.jpgUrmătoarea etapă esențială după turnarea betonului este compactarea/vibrarea sa. Procedeul de compactare a betonului are ca scop împuținarea bulelor de aer din interior, care s-au format în procesul de turnare și care scad din rezistența generală a structurii din beton. 

Pentru asigurarea durabilității betonului, este necesară obținerea unei mase omogene a stratului care să îmbunătățească priza dintre beton și armatură. 

Compactarea betonului se poate face în două moduri: mecanic sau manual. 

În cazul vibrării mecanice a betonului, poți utiliza un vibrator special de beton. Această metodă rapidă necesită între 30 secunde și maxim un minut de vibrare. Dacă vibrezi betonul în exces, apare riscul de sedimentare a agregatelor grele din compoziție, fapt care poate duce la o diferență semnificativă dintre betonul de suprafață și cel de la bază. Dacă folosești un compactor, ai mare atenție să îl introduci repede și să nu atingi cofrajul, iar atunci când îl scoți să o faci cu atenție, încet. De asemenea, este intezis să deplasezi betonul cu compactorul, acesta fiind folosit numai pentru vibrarea structurii. 

Dacă alegi să împuținezi golurile din beton manual, atunci vei avea nevoie de un mai, vergea sau o șipcă, caz în care se ciocnesc și cofrajele pe exterior. 

Te poți opri din compactare odată ce observi că la suprafață nu mai apar bule de aer mari și dese, iar stratul de beton este drept și oarecum lucios. 

La final, netezește suprafața cu ajutorul unei rigle sau mistrii, astfel încât să înlături laptele de ciment, fără a adăuga alte materiale sau apă în proces. 

Ești și mai aproape de final! Acum poți trece la următorul pas: tratarea și protejarea betonului.

cards logo logo