Realizarea aleilor din beton în curte: Pași de lucru
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Realizarea aleilor din beton în curte

turnare_alei_beton.jpgAmplasarea aleilor de curte din beton este o soluție bună pentru a oferi un acces facil la gazon, la îngrijirea florilor și a plantelor din grădină, conectând casa principală de garaj, și dând în același timp o formă ordonată a proprietății tale. 

Înainte de turnarea betonului în curte, trebuie să pregătești terenul astfel încât să ai o alee rezistentă și stabilă. Astfel, vom trece împreună prin tot procesul de execuție ca să ai o imagine de ansamblu despre ce echipamente și materiale îți sunt necesare în construcție. 

Deoarece betonul aleilor este deosebit de expus la procesul termic de îngheț-dezgheț și astfel, predispus la micșorarea nivelului de durabilitate, se recomandă ca proiectul să se desfășoare într-un sezon cald și plăcut, înainte de scăderea semnificativă a temperaturilor. În timpul sezoanelor reci, riscul ca apa de pe suprafața betonului să înghețe și să exfolieze în proces betonul, în special dacă se folosește sarea pentru dezgheț, este ridicat. Consultă informațiile privind măsuri de protecție recomandate la șantier înainte și după turnare.

Turnarea betonului 

  • Pregătirea terenului

Prima etapă în realizarea aleii este săparea zonei în care va fi turnat betonul, cu o adâncime de aproximativ 20 cm. După îndepărtarea pământului se va pune un strat de pietriș de 10 cm grosime care va fi nivelat cu ajutorul unui compactor. 

Înainte de turnarea betonului, este necesar să marchezi cu exactitate porțiunea unde va fi amplasată aleea, cu ajutorul unor țăruși de lemn și a unei sfori. Acest marcaj îți va arăta cu precizie unde să pui cofrajul din scânduri de lemn fixate în pământ cu pene. 

  • Turnarea propriu-zisă

Înainte de toate, trebuie să alegi ce clasă de beton este potrivită pentru proiectul tău. Recomandat este să folosești ori B200 (pentru alei mai puțin utilizate și cu o solicitare mică), ori B250 (pentru alei cu acces auto cu o solicitare mai mare). Grosimea stratului de beton este la fel de importantă și este de asemenea legată de întrebuințarea aleii. Dacă aleea este în principal folosită pentru mers, este de ajuns un strat de beton cu o grosime de 6 cm, însă dacă aleea este destinată pentru accesul auto este recomandat un strat de beton mai gros de 10 cm.

Cantitatea necesară de beton de care ai nevoie în proiect o poți afla prin calculul: lungimea x lațimea x înălțimea aleii. Pentru un singur m3 de beton o să ai nevoie de 13 saci de ciment de 25 de kg si 0,75 m3 agregat. 

În continuare se amplasează cofrajul care este uns pe interior cu o soluție de Decofrol, pentru desprinderea lui cât mai ușoară după încheiere. 

Betonul, fie comandat de la o stație de betoane, fie preparat chiar de tine la malaxor, se face din ciment, balast și apă. Cu excepția cazului în care se menționează altceva pe ambalajul sacului de ciment, acesta se adaugă împreună cu balastul în cantități egale, turnând apă și amestecând bine până se formează o compoziție suficient de fluidă cât să se poată modela, dar nu prea apoasă. 

Betonul se toarnă în cofraj cu ajutorul unei roabe, având grijă ca lemnele să nu își modifice poziția în proces, și se întinde stratul utilizând o lopată și o mistrie. Nivelarea betonului se realizează cu o scândură. Dacă suprafața aleii este plană, atunci scândura utilizată la nivelare trebuie să fie mai arcuită asfel încât mijlocul aleii să fie mai înalt cu 1 cm decât restul, iar dacă aleea împrăjmuiește o altă construcție, aceasta se va înclina ușor spre exterior. 

Finisarea se face cu o drișcă, iar tratarea betonului începe imediat prin udatul suprafeței cu apă, continuu, timp de 3 zile.

Întreținerea aleii

Ultima etapă esențială în realizarea unei alei de curte din beton este întreținerea acesteia. Pentru creșterea durabilității este indicat să aplici o lăcuire, un strat protector al betonului. După primele câteva luni de la turnare, evită zgârierea suprafeței cu obiecte dure precum schele sau bolovani. 

 

 

cards logo logo