Buiandrugii: ce sunt, cum se montează și ce rol au în c...
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Buiandrugii: ce sunt, cum se montează și ce rol au în construcții?

buiandrugii.pngFie că este vorba despre o casă sau despre o clădire cu o altă destinație, buiandrugii sunt elementele esențiale în procesul de construcție al acesteia. Hai să aflăm împreună ce sunt buiandrugii, care este rolul lor și cum se montează. 

Ce sunt buiandrugii și care este rolul lor?

Un buiandrug reprezintă o grindă plasată peste deschideri, precum ferestrele și ușile. Ferestrele și ușile nu sunt realizate pentru a fi elemente structurale ale casei, iar când se efectuează o deschidere într-o locuință, există o sarcină concentrată deasupra ușii sau ferestrei care trebuie susținută. Aceștia se găsesc în mare parte pe cărămidă sau pe alte structuri de zidărie. Lățimea grinzii buiandrugului este egală cu lățimea peretelui, iar capetele acesteia sunt încorporate în perete. De asemenea, buiandrugii sunt rezistenți la înconvoiere și la forfecare crescută și suportă sarcini extreme, precum cele seismice. 

Clasificarea buiandrugilor este determinată de materialul utilizat pentru realizarea lor. Pot fi din lemn, oțel, caramidă, sau din beton. 

Buiandrugi din lemn 
Principalele dezavantaje ale lemnului sunt costurile mai mari, durabilitatea scăzută și vulnerabilitatea la foc. Sunt folosiți în principal în zonele deluroase.

Buiandrugi din oțel 
Utilizați atunci când sarcinile suprapuse sunt mai grele și deschiderile sunt mai mari. Totodată, aceștia sunt compuși din secțiuni de canal sau grinzi de oțel laminate.

Buiandrugi din cărămidă 
Utilizați atunci când deschiderea este mai mică de 1 m și acționează sarcini mai mici. Adâncimea variază de la 10 cm la 20 cm, în funcție de deschidere.

Buiandrugi din beton
Utilizați în scară largă datorită rezistenței, rigidității, rezistenței la foc, economiei și ușurinței în construcție. Sunt potriviți pentru toate sarcinile. 

Buiandrugii din beton sunt cei mai des folosiți deoarece sunt mai ușor de manevrat și permit o montare eficientă și rapidă. Aceștia se împart în două categorii:

1. Buiandrugi prefabricați
Utilizarea acestora accelerează lucrările de construcție, fiindcă nu necesită pregătirea cofrajelor, betonului și armăturii. Greutatea redusă permite asamblarea manuală, fără a fi necesare utilajele avansate.

2. Buiandrugi din beton armat 
Pentru acest tip de buiandrugi este necesară cofrarea și armarea direct pe șantier, lucru ce duce la un timp de execuție mai crescut. 

Montarea buiandrugilor

Procesul de montare al buiandrugilor este unul complex și este important să fie păstrați în forma pe care o au din fabrică. Pașii sunt următorii:

Pasul 1: Verificați dacă există defecte sau alte semne de deteriorare. În cazul în care le identificați, anunțați proiectantul care este în măsură să decidă dacă pot fi folosiți în astfel de condiții.

Pasul 2: Aplicați  un strat de mortar în locul în care urmează să fie montat buiandrugul.

Pasul 3: Montați buiandrugul în zona golului de ușă sau fereastră, cu sprijinire pe capete, pe pat de mortar conform lungimii stabilite în proiectul tehnic de execuție. Cu cât zona de sprijin este mai mare, cu atât buiandrugul va rezista mai bine.

Pasul 4: Finisați zona folosind un mortar fin și straturi de finisare. 

Alegerea buiandrugilor trebuie să respecte cerințele de calitate, rezistență și eficiență. Astfel, orice clădire va fi protejată de anumite încărcări și solicitări. 

Dacă vă aflați în plin proces de construcție, vă recomandăm să vă informați și despre stâlpii de susținere care au rolul de a asigura o rezistență solidă. 

 

cards logo logo