Montarea pavelelor pentru finisarea suprafețelor
Reduceri la toată gama de betoane Mai ai la dispoziție
00:00:00

Montarea pavelelor pentru finisarea suprafețelor

_0001_montare_pavele.jpg

Când vine vorba de finisarea aleilor de acces și oferirea unui aspect estetic plăcut, pavelele sunt cea mai bună alegere. Ele vin în multe forme și dimensiuni, iar acest lucru îți acordă o libertate mare de personalizare.

Noi suntem aici să îți explicăm cum se montează pavelele și ce greșeli să eviți, astfel încât să ai un finisaj plăcut. 

Înainte să îți începi lucrul, este bine să te gândești unde o să fie folosit spațiul, pentru că există multe modele de pavele montate, în funcție de rolul pe care îl îndeplinesc. Cu cât este mai solicitat terenul, cu atât o să crească și grosimea pavelelor. Astfel:

  • pentru pavarea curților private, pavelele pot avea 2-4 cm grosime;
  • pentru suprafețe cu trafic pietonal intens, pavelele au 4-5 cm grosime;
  • pentru trafic auto ușor de maxim 7 tone, pavelele pot fi de 5-6 cm grosime;
  • pentru trafic auto greu de peste 7 tone, pavelele trebuie să fie de 8-10 cm grosime.

Înainte de montarea propriu-zisă, trebuie să avem în vedere pregătirea terenului pentru pavaj. Astfel, se delimitează perimetrul cu borduri și se aplică un strat uniform de nisip, bine tasat. 

Primul pas în montarea pavelelor este turnarea unei paste de ciment pe suprafața de lucru. Pasta trebuie să aibă o grosime de aproximativ 0,5 cm.

Peste stratul de ciment, urmează unul de beton, cu o compoziție de 1:5 (ciment:agregate). În componența agregatelor avem 50% nisip (cu o grosime de 0-4 mm) și 50% pietriș/mărgăritar (de 4-8 mm grosime). Vezi care este diferența între ciment și beton.

Totodată, trebuie să fim atenți ca aceste elemente să fie vibrate, iar după montarea pavelelor, să se asigure o mică pantă pentru scurgerea apei.  

La final, se aplică și se mătură nisip peste pavaj, astfel încât să intre între rosturile dintre elemente. 

 

cards logo logo